Een van de uitvindingen die de wereld hebben veranderd, is de koelkast. Het vermogen om voedsel voor een langere periode in perfecte staat te houden, heeft niet alleen onze eetmogelijkheden uitgebreid, maar ook de manier waarop we denken en plannen. Het is niet langer een dagelijkse jacht of verzameling, maar een tochtje naar de koelkast. Hoe bewaart u voedsel op de juiste manier in de koelkast?
Het correct bewaren van voedsel is zinvol
Veel mensen zullen met hun handen wapperen bij de vraag hoe je voedsel in de koelkast bewaart, maar er zijn veel redenen om over dit onderwerp na te denken. Laten we proberen ze samen te vatten.
Duurzaamheid onder controle. Als er organisatie is en geen chaos, hebt u een duidelijk overzicht van wat er wanneer verwerkt moet worden. Dit voorkomt ook onaangename verrassingen in de vorm van schimmel en voedselbederf.
Geld en tijd besparen. Gerelateerd aan het vorige punt is het feit dat het correct bewaren van voedsel u tijd en geld bespaart. U weet in één oogopslag waar u aan toe bent en u gooit niet onnodig bedorven producten weg
Effectieve netheid. Door uw koelkast georganiseerd te houden, maakt u het onderhoud ook veel gemakkelijker. Als u morst of iets knoeit, kunt u er gemakkelijk producten uithalen en het gebied schoonmaken. Bovendien vermijdt u de onaangename geur van iets, dat stiekem in de hoek van de koelkast gedijt, omdat u het niet hebt opgemerkt.
Werken met de ruimte. Zelfs de grootste koelkast zal na verloop van tijd "klein" worden. Door te leren werken met individuele sectoren, zult u goed kunnen inschatten wat u nog kunt inpassen en wat niet. Bovendien zal de ruimte zelf beter georganiseerd zijn en zullen er geen ongemakkelijke dode hoeken zijn.
Hoe voedsel in de koelkast te bewaren
De eerste stap is het leren van de basisregels voor het correct bewaren van voedsel in de koelkast. Net als in de supermarkt moet voedsel met de vroegste houdbaarheidsdatum het meest zichtbaar zijn, d.w.z vooraan of bovenaan de verpakking. Dit geldt met name voor yoghurt, eieren, vleeswaren en kazen. Controleer minstens één keer per week, of wanneer je een grote aankoop doet, het voedsel dat er al is. Ook veiligheid is een belangrijk punt. Plaats voedsel zo dat het er niet uitvalt en op u valt als u de koelkast opent. Ze kunnen u niet alleen verwonden, maar ook apparatuur breken of beschadigen in de keukenen natuurlijk een grote puinhoop veroorzaken. Een gevallen ei, yoghurt of bierflesje kan veel schade aanrichten, en het schoonmaken van een koelkast (vooral een ingebouwde) laat u zien hoeveel hoekjes en gaatjes hij heeft en hoe moeilijk het kan zijn om erbij te komen.
Voedselopslag en temperatuur
De koelkast heeft zones (en niet alleen optische) die verschillende luchttemperaturen hebben. We moeten dan de relevante voedingsmiddelen dienovereenkomstig plaatsen. Kennis van deze zones biedt u ook instructies voor het bewaren van voedsel. Laten we proberen ze samen te vatten.
Bovenste plank (ccca 8 °C) - geschikt voor kant-en-klaarmaaltijden, open conserven, jam of broodbeleg, eieren
Onderste plank (ca. 2–3 °C, vaak nulzone) – vers vlees, worst, voedingsmiddelen met een vroege houdbaarheid
Laden (ca. 3-5 °C) - fruit en groenten - vochtigheidsregeling is ook een voordeel. Het is nog steeds aan te raden om bijvoorbeeld een papieren handdoek op de bodem te leggen, waar kleine stukjes fruit en groenten (wortels, bladeren, een stukje sla...) worden bewaard.
Koelkastdeur (ongeveer 8-10 °C) - specerijen zoals ketchup, sojasaus, azijn, dressings, mosterd, bier, wijn... Wees voorzichtig met melk of eieren, die kunnen sneller bederven.
Kommen, schalen, dozen
Als we weten wat en waar in de koelkast geschikt is voor voedselopslag , blijft de vraag waar we het voedsel in moeten doen. De weg naar de hel is om de dingen vrijelijk te plaatsen. Er bestaat een risico dat ze vallen, zich vermengen of elkaar beschadigen. Een meer geschikte optie zijn verschillende potten, kommen met deksels of containers of potten. Let op glazen potten deze kunnen te zwaar zijn en zijn beter geschikt voor de voorraadkast of om bijvoorbeeld pasta in te bewaren. Een goede keuze kan zijn vacuüm containers. Siliconen deksels zijn ook een handig hulpmiddel om de verspreiding van geuren te voorkomen. In geen enkel huishouden mag een boterkarn ontbreken.
Wat hoort er niet in de koelkast?
Net zo belangrijk als het beantwoorden van de vraag hoe voedsel in de koelkast moet worden bewaard, is weten wat niet in de koelkast thuishoort. De basistaboes zijn onder andere:
Citrusvruchten (verliezen smaak en kleur)
Brood (het wordt nat, beter om het direct in de vriezer te doen, in porties in afgesloten zakken)
Uien (het is niet de kou die het probleem is, het is de vochtigheid die ze doet schimmelen)
Olijfolie (neerslag en troebeling)
Aardappelen (worden zoet door de afbraak van zetmeel)