Uw winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Het onderhoud van kranen hangt af van verschillende factoren. Allereerst hangt het af van het aantal mensen in het huishouden, of dit volwassenen, kinderen of senioren zijn, en of er huisdieren in het huishouden zijn. Ook het ritme van het huishouden speelt een rol: als je vanuit huis werkt, een ouder met ouderschapsverlof of een senior bent en dus veel tijd thuis doorbrengt, wordt aangenomen dat huishoudapparaten vaker worden gebruikt en dus vaker moeten worden onderhouden. Ook de waterhardheid mag niet worden vergeten. Heb je thuis hard water, dan neemt het risico op kalkaanslag toe. Kranen moeten vaker en grondiger worden onderhouden. In dat geval kun je ook de aanschaf van waterfilters overwegen.
Elk huishouden heeft minstens drie verschillende kranen (keukenkraan, wastafelkraan, douche-/badkraan). Afhankelijk van hun locatie moeten we dan de juiste zorg kiezen. Terwijl keukenkranen voornamelijk worden blootgesteld aan voedselgerelateerd vuil (bv. vet, zuren of suikers uit groenten en fruit...), worden kranen in de badkamer blootgesteld aan typisch vuil, micro-organismen, zeep- of shampooresten.
Regelmatig onderhoud is de basis voor de langdurige betrouwbaarheid en het perfecte uiterlijk van kranen. Het gaat meestal om kleine, eenvoudige taken die je gewoon in je dagelijkse routine kunt opnemen. Na elk gebruik is het verstandig om de kraan en zijn omgeving af te spoelen en af te drogen. Kranen moeten één keer per week meer aandacht krijgen, waarbij niet alleen de kraan zelf, maar ook het basismateriaal en de omgeving zorgvuldig worden gereinigd van alles wat daar niet thuishoort.
Tip: Terwijl een keukenkraan na elke kookbeurt zorgvuldig moet worden schoongemaakt, omdat met name zuren uit voedsel het oppervlak kunnen beschadigen, kan een wastafel- of douche-/badkraan na een gebruikelijke reiniging meestal worden afgespoeld of met een doekje worden afgedroogd. Dit helpt kalkaanslag en de groei van micro-organismen te voorkomen.
Voor een effectieve reiniging is het beste om een vochtige zachte doek te gebruiken, eventueel een spons of reinigingsdoek waaraan wat geschikt reinigingsmiddel is toegevoegd. Hiermee maak je de kraan grondig schoon. Mocht je ergens opgedroogd vuil of hardnekkige kalkaanslag aantreffen, laat het reinigingsmiddel dan even inwerken en maak het daarna schoon. Voor hardnekkiger vuil (meestal bij de bevestiging aan de spoelbak/wastafel in het geval van staande wastafelkranen) kan ook een zachte borstel worden gebruikt (bijvoorbeeld een afgedankte tandenborstel is geschikt). Zodra het vuil is verwijderd, spoel je de kraan grondig af en maak je hem droog. Herhaal dit proces indien nodig.
Zoals al eerder gezegd, verschilt meestal het onderhoud van badkamer- en keukenkranen. Daarom is het raadzaam om een schoonmaakmiddel te kiezen dat rekening houdt met de omgeving. Terwijl keukenreinigers zich richten op vuil, kalkaanslag, maar ook vetten en oliën uit de keuken, richten badkamerreinigers zich meestal op vuil, micro-organismen en kalkaanslag. Vergeet niet dat je niet "alleen" de kraan schoonmaakt, maar ook de spoelbak, wastafel, bad of douchebak. De gekozen schoonmiddel moet deze omgeving ook goed behandelen.
Roestvrijstalen spoelbakken hebben een ander onderhoud nodig dan die van kunststeen en zijn zeker verschillend van wastafels, baden, douchebakken of glazen schermen. Een verkeerd gekozen reinigingsmiddel kan de omgeving beschadigen.
Wat voor soort oppervlak de kranen ook hebben, vermijd agressieve chemische reinigingsmiddelen (die oplosmiddelen en zuren bevatten) die de beschermende oppervlaktebekleding van de kraan kunnen aantasten en beschadigen. Vergeet verschillende pannensponsen, grove borstels of sponzen met ruwe gedeelten. De bescherm- of oppervlaktelaag zelf kun je zelfs "afkrabben", d.w.z. mechanisch beschadigen. Als je erg hardnekkig bent, kun je zelfs een deel van de afwerking bekrassen of afscheuren. Wees bovendien voorzichtig met gewone azijn of citroen, die in onverdunde vorm de oppervlakken ook kunnen beschadigen.